Усі сири шкідливі, бо є підробками. Правда чи міф.
"Який сир не купиш - точно підробка", "От раніше сири були - а тепер невідомо що, купувати страшно", "Колись сири були корисні, а тепер їх невідомо з чого роблять, тому вони шкідливі"... Доводилося чути таке? Мабуть, ви й самі не раз думали: "У цьому сирі напевне є пальмова олія, краще його..."Який сир не купиш - точно підробка", "От раніше сири були - а тепер невідомо що, купувати страшно", "Колись сири були корисні, а тепер їх невідомо з чого роблять, тому вони шкідливі"... Доводилося чути таке? Мабуть, ви й самі не раз думали: "У цьому сирі напевне є пальмова олія, краще його не купувати, бо це шкідливо". Траплялося? Що ж, давайте, розставимо крапки над "і": з’ясуємо, чи "шкідливий наш сир". Чи кілька крапок, бо однією не обійдеться.
- Не варто думати що "у нас" виробляють щось особливо "шкідливе", а у США чи Західній Європі що не купиш - це товар найвищої якості. Потенційно шкідливого вистачає всюди, і в сирах шкоди значно менше, ніж в їжі із закладів швидкого харчування, якою західні країни щоденно харчуються. У нас більш поширена проблема - введення споживачів в оману і використання технологій, які відрізняються від тих, що застосовують, зокрема, в Європі. Щодо другого - це питання традицій і досвіду - в цьому плані Україна очевидно просувається вперед, до західних стандартів. Про наш процес виробництва ви можете прочитати тут http://bit.ly/2rX9q7A. А під введенням споживачів в оману ми маємо на увазі неточну інформацію на упаковці. Українське законодавство, на щастя, досить суворо ставиться до таких порушень прав споживачів, але все ж трапляється, що виробник не вказує той чи інший компонент сиру на етикетці, а порушення виявляють лише спеціальні органи під час перевірок. Але давайте будемо чесними: ви знаєте, які саме компоненти входять у склад сиру? Чи розумієте, що означають слова "сичужний фермент", "нормалізоване молоко", "сухе молоко"? Пишіть в коментарях, що саме вам незрозуміло, будемо пояснювати ;)
Щодо терміну "підробка" у сирному контексті, то йдеться насамперед про те, що виробник не пише на упаковці всієї правди про склад продукту. На жаль, визначити підробку за зовнішніми ознаками чи на смак споживач не зможе: довести невідповідність реального складу продукту і заявленого на упаковці складу можна тільки в лабораторних умовах. - Пальмова олія здається всім споживачам ледь не втіленням пекла, яке прийшло до нас із невідомих країв на заміну нашим рідним жирам, щоб здешевити процес виробництва сира. Фух, зараз буде довге пояснення. В Малайзії та Індонезії, які є одними з найпотужніших у світі виробників пальмової олії в світі, її вживають так само, як ми соняшникову чи кукурудзяну: на ній смажать, її додають у страви, на ній розігрівають їжу - тобто роблять все, що робимо ми зі звичними нам оліями. Середня тривалість життя в Малайзії становить 75,3 роки (для жінок - 77,6, для чоловіків - 73,2 роки). Для порівняння, в Україні середня тривалість життя становить 72,5 роки, жінки живуть приблизно стільки ж, скільки й малазійки, а середня тривалість життя чоловіків в Україні - 67,6 років. Передчасно людей вбиває явно не пальмова олія, бо малазійці харчуються нею з пелюшок. Тоді що? Справа в ТРАНСІЗОМЕРАХ (або трансжирах, як їх часто називають у засобах масової інформації). Трансізомери утворюються при переробці олії (не тільки пальмової, а й інших видів рослинної олії), зокрема, при так званій гідрогенізації. Якщо простими словами, це процес, в результаті якого олія стає твердим жиром, котрий використовують у харчовій промисловості, причому не тільки в Україні, а й в усьому світі. Існує доведений зв’язок між вживанням трансізомерів у продуктах харчування та підвищеною ймовірністю розвитку онкологічних захворювань. У гідрогенізованій пальмовій олії близько 50% трансізомерів. Його використовують в харчовій промисловості через нижчу вартість у порівнянні з іншими жирами. Шкода трансізомерів доведена, тому якщо хочете уникнути їхнього впливу, читайте склад товару на упаковці: якщо у складі є гідрогенізовані жири (зазвичай так і пишуть, коли не хочуть приховати правди), і є альтернативний товар без них (хай навіть дорожчий) - обирайте другий.
Важливо: зверніть увагу на те, що гідрогенізовані жири використовують для здешевлення сиру. Якщо сир, який ви купуєте, приваблює вас низькою ціною, це серйозний привід засумніватися в якості товару. - Вміст гідрогенізованих жирів, про які ви щойно героїчно прочитали і, можливо, жахнулися, в Україні суворо регламентований для молочних продуктів. Певна його кількість дозволена. А якщо вам здається, що купуючи сир, ви їсте щось шкідливе, пригадайте промислові кондитерські вироби. Візьміть збільшувальне скло і прочитайте дрібнесенькі літери на обгортці цукерки, яку ви, можливо, щойно дали своїй дитині. З імовірністю 99%, там зазначено гідрогенізовані жири. Їхній вміст в кондитерці не регламентується так суворо, як у молочних продуктах. Скільки трансізомерів ми вживаємо разом із тортом, тістечками, цукерками, кексами - відкрите питання до виробників.
Ну і нарешті: шкідливо в житті, в принципі, практично все. Присідання допомагає накачати сідниці, але шкодить колінам. Знеболюючі препарати зменшують біль, але додатково навантажують печінку. Штучні ялинки допомагають зберегти натуральні, але при їхньому виробництві збільшуються викиди СО2 в атмосферу, який є винуватцем глобального потепління. Не думайте про шкоду. Поцікавтеся, які технології застосовують виробники сирів, оберіть кілька сортів із тих, що точно не є "сирним продуктом" і не містять небезпечних трансізомерів, купуйте менше за обсягом, але кращої якості і не бійтеся експериментів - куштуйте нові сири, що з’являються на ринку, в тому числі нашу "Золоту лінію" ;)