Правила сирної тарілки

Багатьом здається, що "сирна тарілка", яка стала популярною закускою в кафе, ресторанах та у багатьох вдома - це просто "багато сиру різних сортів, який порізали і поклали на одну тарілку". Фанатів ідеї "все докупи" чекає невеличке розчарування: "сирна тарілка" компонується за певними правилами, а не виходячи з того...
новина від 09 квітня, 2020

Багатьом здається, що "сирна тарілка", яка стала популярною закускою в кафе, ресторанах та у багатьох вдома - це просто "багато сиру різних сортів, який порізали і поклали на одну тарілку". Фанатів ідеї "все докупи" чекає невеличке розчарування: "сирна тарілка" компонується за певними правилами, а не виходячи з того, що вдалося купити в магазині або що було в холодильнику.

  1. Сирна тарілка - це сири кількох видів, зазвичай - 4-7. Пропонувати більше 7 видів не варто - особливо якщо виходити з позиції "чим більше - тим краще". При формуванні сирної тарілки діє правило "краще менше, але якісніше". Сири яких видів обрати, поговоримо далі.
  2. Купуйте для сирної тарілки якісні сири, якщо є можливість - обирайте хоча б кілька сирів місцевих виробників, щоб підтримати локальне виробництво.
  3. Купуйте сир для сирної тарілки за максимально короткий час до подання цієї страви. Сири на тарілці мають бути свіжими.
  4. Кожен сир, яким збираєтеся доповнити сирну композицію, обов’язково скуштуйте: гості, яким ви запропонуєте страву, ймовірно, спитають про смак кожного із сирів. Загалом сирна тарілка - це спосіб задовольнити смаки багатьох, адже всім подобаються різні сири.
  5. Сири на тарілці не повинні бути дуже холодними - можна дістати їх з холодильника приблизно за годину до подання страви.
  6. Нарізайте сир відносно великими шматками, щоб він не встиг обвітритися на столі, як це часто відбувається з маленькими сирними шматочками.
  7. Стежте, щоб нарізані шматочки сиру різних видів не торкалися одне одного.
  8. Хоч закуска й називається сирною тарілкою, подавати її на тарілці не обов’язково. Якщо оберете такий варіант, обирайте велику пласку тарілку однорідного кольору, без орнаменту, який міг би відволікати від сиру, що є королем цієї страви. Найчастіше цю закуску подають на великій дерев’яній, гранітній або мармуровій дошці.
  9. Сири розкладають на поверхні за годинниковою стрілкою за принципом наростання інтенсивності смаку. Ще один варіант - ближче до країв дошки або тарілки викладають тверді сири, ближче до центру - м’які, зважаючи при цьому на насиченість смаку - всередині тарілки має лежати найделікатніший за смаком сир.
  10. Сири можна доповнити сухофруктами (абрикосом, сливою), горіхами (волоським горіхом, ліщиною, мигдалем, пеканським горіхом), джемом (наприклад, абрикосовим, який пасує до різних видів сирів), виноградом (він є чудовим доповненням до блакитних сирів), грушею (вона пасує до м’яких сирів), ківі, вишнею та ананасом, які доповнюють смак твердих сирів. Також сирну тарілку можна доповнити свіжим хлібом або крекерами без додаткових смаків.

ЯКІ СИРИ ОБРАТИ ДЛЯ СИРНОЇ ТАРІЛКИ?

За однією з поширених класифікацій, сир поділяють на 4 основні групи: свіжі (білі), м’які) до яких належать блакитні), тверді та напівтверді. Вважається, що до сирної композиції мають входити сири всіх видів. Плавлені сири, як правило, до сирної тарілки не додають.

Ось приклад сирної тарілки:

  • свіжий козиний або коров’ячий сир, наприклад, рікотта
  • витриманий козиний сир
  • м’який сир, наприклад, брі або камамбер
  • напівтвердий сир із коров’ячого молока
  • блакитний сир (або так званий сир із пліснявою, серед яких - рокфор, стілтон або горгонзола)
  • твердий сир (витриманий чеддер, емменталь, або витримані тверді сири Золота лінія: "Шевре", "Амстердам", "Парма", "Женева" або "Римський")

Не ганьбіть себе за те, що раніше ви просто розкладали на тарілці або дошці різні види сиру, не керуючись жодними правилами. Наступна сирна тарілка, яку ви запропонуєте своїм гостям, буде більш довершеною. Не забувайте головні правила: сири мають бути якісні та свіжі, а також не повинні контактувати між собою сири різних видів.

Смачного!

2020-04-09T03:00:00+03:00 2020-12-20T17:39:48+02:00 Багатьом здається, що "сирна тарілка", яка стала популярною закускою в кафе, ресторанах та у багатьох вдома - це просто "багато сиру різних сортів, який порізали і поклали на одну тарілку". Фанатів ідеї "все докупи" чекає невеличке розчарування: "сирна тарілка" компонується за певними правилами, а не виходячи з того...